Coś co uwielbiam czyli krewetki i coś co zawsze jest w mej lodówce: czarne oliwki oraz pomidorki cherry. Efekt: smakowita sałatka, która może być podana na obiad jak i na kolacje. Do tego gorąca bagietka z masłem czosnkowym i czegoż tu chcieć więcej... ;)
Składniki na 1 porcję:
- 10 krewetek
- garść czarnych oliwek
- 6 pomidorków cherry
- 6 listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- 80 ml białego wina ( ja użyłam zielonego Chenet)
+ dodatek świeża bagietka z masłem czosnkowym lub grzanki
Krewetki obsmażyć na oliwie z oliwek przez 3 min. Dodać starty czosnek, sól i pieprz. Na koniec wlać wino i dusić na małym ogniu przez 2 min. Posypać krewetki koprem. Pomidorki poprzekrawać na połówki, bazylię podrzeć w dłoniach i dodać krewetki wraz z czarnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz