środa, 28 grudnia 2011

Aksamitny Sernik na Czekoladowym Spodzie

Był to chyba najwspanialszy sernik pod każdym względem jaki jadłam. Konsystencja dosyć zwarta, ale wspaniale aksamitna i gładka. Do tego spód na bazie ciemnej czekolady idealnie pasuje w tym wydaniu. Wspaniale pachnący skórką pomarańczową iście świąteczny :)

Składniki do okrągłej formy: 
- 1kg sera sernikowego
- 2 budynie waniliowe
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki świeżo przygotowanej i ostudzonej skórki pomarańczowej (można użyć kupionej)
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 opakowania cukru waniliowego

SPÓD
-70 g gorzkiej czekolady
- 70 g bardzo miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1łyżka mleka

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. W misce utrzeć mikserem masło w cukrem. W szklance roztrzepać widelcem jajko. Do utartego masła dodać roztopioną i ostudzona czekoladę (powinna być lekko ciepła). Całość potraktować mikserem na najniższych obrotach. Dodać przesianą mąkę z kakao. Miksować mikserem. Na koniec Dodać roztrzepane jajko i delikatnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Rozprowadzić przygotowane ciasto na spód i wstawić do piekarnika na 10 min.

W misce utrzeć ser wraz z cukrem, cukrem waniliowym sokiem pomarańczowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku naprzemiennie wsypując proszek budyniowy. Uzyskana masa będzie dosyć rzadka. Masę serową przelać na uprzednio upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać skórkę pomarańczową.
Formę z ciastem przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika (nagrzany do 170 stopni). Piec przez 90 min. Po upływie 65 min zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 160 st.

* wierzch w mojej wersji został udekorowany lemon curd (cytrynowym sosem) i płatkami migdałowymi, można również rozprowadzić polewę czekoladową lub wymieszaną konfiturę pomarańczową ze śmietanką 32%




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz