piątek, 16 grudnia 2011

Migdałowe Babeczki

Kolejna wariacja na temat babeczek. Tym razem mocno migdałowe- triple almond.

Składniki na 12 babeczek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 2 łyżki amaretto
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki letniego mleka

W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem oraz mlekiem. Następnie dodać przesianą mąkę, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać mikserem powoli dolewając roztopione masło. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Na koniec do ciasta dodać amaretto oraz 4 łyżki płatków migdałowych, całość wymieszać drewnianą łyżką. Do blachy muffinowej włożyć papierowe papilotki i nakładać do nich po kopiastej łyżce ciasta. Wierzch babeczek oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku przez ok. 15 min.


1 komentarz:

  1. Aga Ty zamiast się bawić w projektowanie zieleni restauracje otwieraj ;D

    OdpowiedzUsuń