Pyszny i bardzo aromatyczny włoski sos pomidorowy według przepisu Catherine Fulvio.
Idealnie pasuje do wszelkich dań z makaronów jak i do pizzy.
Sama nie chętnie korzystam z gotowych przepisów, praktycznie wszystkie zamieszczone na blogu są mego autorstwa. Ale w tym przypadku postanowiłam zrobić wyjątek ;)
Składniki
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść liści bazylii
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
- szczypta soli i cukru
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić obrane z łupin i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć przez 1 min, następie dodać pomidory z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i oregano. Całość dusić przez ok 8 min. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekaną bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz