sobota, 28 czerwca 2014

Wakacyjna Tarta z Owocami

Solidnie blog został zaniedbany. Powracam dziś z przepysznym przepisem na lekką, letnią tartę na kruchym spodzie, ze śmietankowo-waniliowym kremem i owocami lata. Do tej tarty możecie wykorzystać owoce jakie będziecie mieć pod ręką. Istotne jedynie jest to aby nie były to owoce zbyt wodniste, bez delikatnej skórki jak: arbuz czy pomarańcza. Soki z tych owoców mogą rozwodnic nasz krem.


Składniki
KRUCHE CIASTO:
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 250 g pszennej mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru

KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

OWOCE:
- maliny
- czerwona porzeczka
- jagody
- kilka listków mięty


Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Całość rozcieraj palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Ciasto wyłóż na stolnicę, zrób wgłębienie na środku i wbij jajko.  Całość zagniataj do momentu powstania jednolitego cista. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę lub na 20 min do zamrażalnika. Formę do tarty nasmaruj grubo masłem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. 

Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1/2 cm. Wyłóż nim formę do tarty wraz z bokami. Brakujące miejsca można wylepić palcami- dokładnie łącząc styki ciasta. Z powstałego ciasta zapewne trochę zostanie go- można je zamrozić i wykorzystać później np. do  małych tarteletek. Wykałaczką lub widelcem podziurkuj powierzchnię ciasta. Wstaw formę jeszcze na 15 min do lodówki. Piecz przez ok 25 min na złocisty kolor. Po upieczeniu odstaw by ciasto ostygło. 

W czasie gdy ciasto będzie stygło robimy krem. W kubeczku rozpuść dokładnie żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W jednej misce ubijamy bitą śmietanę (ze śmietany 30% lub 36%), dodając pod koniec ubijania 2 czubate łyżki cukru pudru. Do osobnej miski przełóż mascarpone, dodaj ziarna wanilii, połącz z bitą śmietaną- dodając ją stopniowo. Całość delikatnie i dokładnie wymieszaj, dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj. Krem rozprowadź na przestudzonym spodzie. Udekoruj owocami i wstaw do lodówki na na m.in. 1,5 h. 


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz