poniedziałek, 19 grudnia 2011

Spaghetti z Krewetkami Podsmażanymi z Pomidorkami Koktajlowymi

A do tego płatki migdałowe i garść pestek granatu na patelnię z krewetkami dla dodania lekkiej słodyczy.
Oczywiście skoro krewetki z patelni nie mogło zabraknąć świeżego czosnku.


Składniki na 1 porcję
- 125 g makaronu spaghetti (ja użyłam pełnoziarnistego)
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 10 krewetek tiger
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki ziaren z granatu
- oliwa z oliwek
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka naturalnego jogurtu
- sól
- pół łyżeczki rozmarynu
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- przyprawa fit up do makaronów

Makaron ugotować na al dente z dodatkiem oliwy i soli. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, cebulę pokroić w krążki, pomidorki poprzekrawać na połówki i podsmażyć na patelni z cebulą i rozmarynem. Dodać obrane krewetki i rozgniecione pestki granatu. Całość posolić i doprawić pieprzem do smaku.Krewetki  dusić po 2 min z każdej strony, aż nabiorą różowatego koloru. Pod koniec smażenia dodać starty ząbek czosnku.
Makaron odcedzić, przerzucić z powrotem do garnka, dodać jogurt naturalny, przyprawę fit up i płatki migdałowe- wymieszać dokładnie. Makaron nałożyć na talerz a na wierzchu dodać duszone krewetki z pomidorami.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. mniam! jadam niemal identyczne danie :) czasem tylko wkładam pomidorki do piekarnika i później dodaję jako suszone

    OdpowiedzUsuń