poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Duszona wołowina w czerwonym winie z warzywami

Dziś chyba po raz pierwszy na blogu zagościła wołowina ;) Coś na wzór tradycyjnego gulaszu, ale nie do końca. Z dodatkiem czerwonego wina i sezonowych warzyw oraz aromatycznymi przyprawami jak; goździki i nasiona kolendry.


Składniki na 3 porcje
- 500 g wołowiny na gulasz
- 1 duża cebula
- 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
- 1 średnia cukinia
- natka pietruszki
- 500 ml wody
- kieliszek czerwonego półwytrawnego wina
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka ziaren kolendry
- 5 goździków
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wołowinę pokroić w kostkę i oprószyć mąką oraz pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z cebulą przez ok 5 min cały czas mieszając. Dolać wodę, dodać liście laurowe, goździki, rozgniecione nasiona kolendry oraz ziele angielskie. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu. 

W międzyczasie paprykę i cukinię pokroić w paski i podsmażyć na osobnej patelni. Gdy warzywa się zrumienią odstawić patelnię. Mięso doprawić solą, dodać koncentrat i wino i dalej dusić bez przykrycia przez ok 30 min. W tym czasie wino powinno odparować, a sos stawać się gęstszy. Następnie dodać uprzednio usmażone warzywa, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 30 min.
Im dłużej będziemy mięso dusić tym będzie ono bardziej miękkie. U mnie było to łącznie ok 1,20 min. Przed podaniem dodać drobno posiekana natkę pietruszki. 


Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz