środa, 3 lipca 2013

Tarta truskawkowa z kwiatami lawendy


Tarta na waniliowym kruchym spodzie ze świeżymi truskawkami i lawendową bezową pianką mmmm :)
Pięknie pachnące ciasto i takie iście wakacyjne :) Polecam

Składniki
Spód:
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka miodu
- 60 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- otarta skórka z 1 cytryny
- ziarenka z 1/2 laski wanilii

Wypełnienie
-3 białka
- 5 łyżeczek cukru
- ok 400 g truskawek
- 1 łyżka truskawkowego kisielu
- mleczko zagęszczone karmelowe z tubki (ale nie koniecznie)
- kwiaty lawendy (lawendę można zastąpić płatkami różanymi albo wiórkami czekoladowymi)

SPÓD: Do dużej miski włożyć miękkie masło  oraz resztę składników poza mąką. Całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodać mąkę i dalej miksować. ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na ok 1h. po upływie 1h formę na tartę wysmarować masłem, a ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyłożyć spód formy, a z pozostałej części uformować walec na długość średnicy formy. Takim ciastem wylepić brzegi formy aby dobrze się skleiło z dnem. ciasto na koniec podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika na 180 stopni grzanie góra i dół. ciasto wstawić na ok 18 minut i piec na złoty kolor. Ciasto ostudzić.

WYPEŁNIENIE: truskawki przekroić na połówki (większe na ćwiartki) wymieszać je z kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno z kwiatami lawendy. Na ciasto wyłożyć truskawki i pokryć wierzch pianą z białek. Wstawić do piekarnika na grzanie góra 200 stopni do momentu gdy piana się zezłoci.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz