poniedziałek, 1 lipca 2013

Serowe tosty francuskie ze świeżymi ziołami

Aromatyczne serowe tosty ze świeżym tymiankiem i bazylią z dodatkiem sosu balsamicznego. 
Wprost idealne na śniadanie jak i kolacje. Łatwe i szybie w przygotowaniu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z late macchiato :)

Składniki na 1 porcję 
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- kawałek żółtego sera (ja użyłam edamskiego)
- mąka pszenna
- świeży tymianek i bazylia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia

*opcjonalnie sos balsamiczny, keczup

Kajzerkę przekroić na pół. Na talerzyku roztrzepać jajko z dodatkiem soli, pieprzu oraz posiekanych ziół. Dodać do jajka starty ser i dokładnie wymieszać (całość powinna mieć gęstą konsystencję). W między czasie rozgrzać patelnię z oliwą. Na osobnym talerzyku wsypać mąkę. Każdą z połówek kajzerki (tylko wewnętrzną stronę) dokładnie zanurzyć w mieszaninie jajka i sera, następnie w mące. Bułki smażyć z jednej strony pokrytej jajkiem  i mąką na złocisty kolor. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz