wtorek, 25 czerwca 2013

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i fasolką w sosie mascarpone ze świeżą miętą

To co lubię kiedy nie ma mojego męża w domu to to, że mogę odsunąć z mojej kuchni standardowego schabowego. Wtedy dopiero sobie kombinuję w swoim królestwie ;) W lodówce wtedy znacznie więcej warzyw ( za którymi mój mąż nie przepada...no poza marchewką i ogórkiem ;) oraz świeżych ziół.
Rzadko kiedy odtwarzam dania z cudzych przepisów, wolę je sama tworzyć na nowo zdając się na swoją kulinarną intuicję :) Dziś jedno z takich dań. Makaron w kremowym sosie na bazie mascarpone z orzeźwiającą miętą, cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem.

Składniki na 2-3 porcje
- 1 większy filet z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- garść fasolki szparagowej
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki mascarpone
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- szczypta szafranu
- świeże oregano
- makaron spaghetti

Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz posiekanym oregano.
Fasolkę umyć i poodcinać końcówki, pokroić ją na 3 części. Cukinię pokroić w kostkę lub półksiężyce.
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić kurczaka i fasolkę. Całość smażyć ciągle mieszając. W między czasie wstawić makaron do gotowania w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gdy kurczak się lekko zarumieni dodać cukinię, wymieszać. Smażyć ok 5 min. Dodać do kurczaka 2 filiżanki wody z gotującego się makaronu przykryć przykrywką i dusić ok 3 min. Następnie dodać mascarpone, świeżą miętę, szafran dokładnie wymieszać i dusić do momentu gdy fasolka będzie lekko miękka, ale chrupiąca. Doprawić pod koniec całość solą i pieprzem wedle uznania. Makaron odcedzić, ułożyć na talerzu i na wierzchu podać kurczaka z warzywami w sosie. Na koniec jeszcze dodać świeżo zmielony pieprz po wierzchu i kilka podartych listków mięty.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz