wtorek, 19 marca 2013

Mini Serniczki z Rodzynkami

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Jako alternatywę dla czasochłonnego sernika postanowiłam przygotować mini serniczki, które zabierają mniej czasu i są równie smaczne. W tej wersji są na spodzie
z maślanych ciasteczek,  z waniliowym serkiem z dodatkiem słodkich rodzynek i gorzką czekoladą.
Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Składniki na 12 porcji
- 400 g serka waniliowego
- 250 g maślanych ciasteczek
- 3 jajka
- 50 g masła
- 5 łyżek rodzynek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 6 kostek ciemnej czekolady

* forma na muffiny + papierowe papilotki

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ciasteczka wraz z masłem zmiksować na piasek blenderem. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać po jednej dużej łyżce zmiksowanych ciasteczek. Dłońmi docisnąć zmiksowane ciasteczka do dna i brzegów foremek. W dużej misce połączyć mikserem serek waniliowy z jajkami i cukrem. Dodać budyń i dalej miksować do momentu połączenia się budyniu z masą serową. Wyłożyć foremki masą po ok 2 pełnych łyżek. Na wierzchu posypać rodzynkami. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 35-40 min (do momentu aż wierzch się zarumieni). Na upieczone jeszcze ciepłe  serniczki położyć po połowie kostki czekolady i delikatnie palcem rozprowadzić do momentu całkowitego stopienia. 

Smacznego :)




1 komentarz: