środa, 13 marca 2013

Naleśniki idealne

Naleśniki idealne to takie, które są cieniutkie, mają równomiernie rozprowadzone ciasto i lekko chrupiące brzegi. Ten przepis gwarantuje taki rezultat :) Do podania na słodko (z dżemem, musem jabłkowym czy serem) lub wytrawnie ( ze szpinakiem czy zapiekane z szynką i serem).

Składniki na ok 11 naleśników:
- 150 g mąki pszennej
 - 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 100 ml wody
- oliwa lub masło do smażenia


Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i mleko. Całość wymieszać mikserem ok 4 min.
Na koniec dodać wodę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstawić "by odpoczęło" na ok 20 min.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażyć naleśniki z dwóch stron na złocisty kolor.
Powinny być dosyć cienkie. By uzyskać taki efekt należy nakładać po ok 1/2 chochelki ciasta i szybko,
energicznie rozprowadzić je na patelni (nalewania ciasta najlepiej zacząć od środka patelni).

*Ja podałam je z dżemem porzeczkowym i płatkami migdałowymi.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz