środa, 6 marca 2013

Pieczony łosoś w maślano-ziołowej marynacie

Tak przygotowany łosoś ma niepowtarzalny aromat, jest przyjemnie soczysty
i ma fajny maślany smak. Ryba pieczona w piekarniku zyskuje na smaku w
przeciwieństwie do takiej smażonej na patelni na tłuszczu. Nie mówiąc o tym,
że jest zdrowsza ;) Ja podałam ją na lekko podduszonym świeżym szpinaku
z pieczonymi ziemniakami.

Składniki na 2 porcje
- 1 filet dzikiego łososia (mrożony lub świeży)
- 60 g sklarowanego masła
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- dwie garści świeżego szpinaku
- dwa ząbki czosnku

* dodatki np. ryż lub pieczone ziemniaki

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Natkę i koperek drobno posiekać.
Do miski przelać masło, dodać zioła, sól, pieprz i sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać widelcem. Marynatą dokładnie pokryć
łososia (dodatkowo można oprószyć płatkami pomidorów)  i włożyć do
naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 35 min (w przypadku
łososia mrożonego -NIE ROZMRAŻAĆ GO) lub 15-20 minut w przypadku
świeżego łososia. Na 10 min przed zakończeniem pieczenia ryby przygotować
szpinak; opłukany wrzucić do rondla z łyżeczką masła lub oliwy, dodać sól i
starty czosnek- dusić przez ok 3 min.Rybę podawać na szpinaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz