środa, 25 stycznia 2012

Kurczak z Pieczarkami w Sosie Jogurtowo-Serowym na Placku Ziemniaczanym

Lekki ukłon w stronę kuchni polskiej, bo czasami trzeba zjeść coś bardziej tłustego ;)
Kawałki piersi z kurczaka w kremowym sosie na bazie jogurtu i serka topionego ze świeżym rozmarynem. Podane na złocistym placku ziemniaczanym. Myślę, że szczególnie facetom zasmakuje taka propozycja na obiad :) W daniu tym można placka ziemniaczanego zastąpić makaronem.


Składniki na kurczaka w sosie:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- 1 serek topiony ziołowy np. hochland
- pół szklanki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 pieczarek
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz kolorowy
- gałka muszkatowłowa
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn

Fileta pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczarki posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony filet z kurczaka, dodać wcześniej podsmażone pieczarki, całość smażyć na małym ogniu ok 3 min. Dodać jogurt naturalny, serek hochland, wodę i mąkę całość dusić ciągle dokładnie mieszając. Dusić przez ok8 min. Pod koniec duszenia dodać posiekany rozmaryn, starty ząbek czosnku i doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.


Składniki na placki ziemniaczane ok (12 szt.):
- 5 ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek

Obrane ziemniaki  i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą na złocisty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz