piątek, 13 stycznia 2012

Maślane Babeczki z Gruszką w Czekoladzie

Cudowne połączenie gorzkiej czekolady ze słodyczą gruszki zatopione w maślanych babeczkach.
Idealne do popołudniowej kawy czy wieczornej herbaty. U mnie stanowiły słodki prezent dla koleżanki :)
Wierzch można dodatkowo posmarować czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.

Składniki na 10 babeczek
- 1 kubek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kubka cukru
- 2 jajka
- 5 łyżeczek miękkiego masła
- 5 łyżek mleka
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 1 gruszka

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem (cukier dodajemy stopniowo)., ucieramy do momentu otrzymania jednolitej jasnej masy. Następnie dodać porcjami masło i dalej miksować do momentu całkowitego rozbicia grudek masła. Gdy masa będzie jednolita dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Do rondelka postawionego na małym ogniu wrzucić połamaną czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka (ok 2 łyżek), cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Gruszkę umyć i pokroić w duże kostki, wrzucić ją do rondelka z czekoladą i wymieszać aby wszystkie cząstki pokryły się czekoladą.
Gniazda od formy na muffiny lekko wysmarować masłem i nakładać po 1, 1/2 łyżki ciasta, następnie w każdym gniazdku z ciastem zatopić cząstkę gruszki w czekoladzie. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom na ok 12 min, pieczemy do momentu uzyskania złocistego koloru i tzw. suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz