poniedziałek, 30 stycznia 2012

Tagliatelle na Szpinaku z Krewetkami i Serem Pleśniowym

Jak makaron to tylko z pszenicy durum, a do tego najlepiej jeśli jest jeszcze z pełnoziarnistej mąki.
Dzisiaj na kremowym szpinaku z nutą czosnku do tego krewetki i ser camembert. Czyli pomysł na szybki obiad.

Składniki na 1 porcję:
- 2 gniazda tagliatelle
- 8 krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony kolorowy pieprz


W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy ugotować makaron na al dente, ok 10 min. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucić mrożony szpinak, dusić do momentu rozmrożenia. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jogurt, całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez ok 5 min. Pod koniec dodać starty ząbek czosnku. Na osobnej patelni usmażyć krewetki, doprawiając solą i pieprzem. Makaron odcedzić, nakładać na rozprowadzony szpinak na talerzu. Na wierzchu ułożyć krewetki i ser pleśniowy.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz