środa, 1 lutego 2012

Mozzarella z Gruszką i Sosem Cytrynowo Miodowym

Pomysł na śniadanie pełne witamin. Gruszka i mozzarella na liściach sałaty lodowej. Rozgrzewające w te zimne poranki, za sprawą sosu z dodatkiem świeżego imbiru. Do tego ciepła bagietka prosto z piekarnika i mamy śniadanie, które zaspokoi nasz głód na większą część dnia.

Składniki na 2 porcje
- 1 kulka mozzarelli
- 1 duża gruszka
- 2 liście sałaty lodowej

Sos
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- kawałek świeżego imbiru (ok 4 cm)

Dodatek: tosty lub bagietka


Przygotować sos; płynne składniki wlać do małego słoiczka, zetrzeć imbir, zakręcić słoiczek i mocno wstrząsać aby skł. się połączyły. Całą gruszkę pokroić w plastry oraz mozzarelle. Na talerzu położyć liście sałaty, a na niej naprzemiennie gruszkę i mozzarelle. Po wierzchu polać wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego


1 komentarz:

  1. Anonimowy4/18/2012

    Zrobiłam, bardzo pyszne, świetny pomysł!
    Do tej pory mozarellę jadłam głównie z pomidorem oliwą z oliwek i bazylią, ale wersja z gruszką też mi bardzo pasuje! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń