Składniki:
1) PASTA
- pół słoika suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli morskiej
2) BLINY
- szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 3 dag drożdży
- 100 ml mleka(temp. pokojowa)
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki: szynka parmeńska, świeży koperek
PASTA: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować blenderem (taką pastę można przechowywać w lodówce w słoiku przez 1 tydzień).
BLINY: W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 3 łyżek mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Do miski przesiać szklankę mąki, dodać sól, jajka i wyrośnięte drożdże całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Na rozgrzany olej na patelni nakładać po pełnej łyżce ciasta formując nie duże placuszki. Obsmażać z dwóch stron na złocisty kolor.
Na blinach rozsmarować wcześniej przygotowaną pastę, położyć po plasterku szynki i oprószyć koperkiem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz