wtorek, 1 maja 2012

Bake rolls z tapenadą

Krążki z ciasta pizzowego posmarowane aromatyczną tapenadą z czarnych oliwek. Idealnie sprawdzą się jako przekąska solo na imprezie jak również jako dodatek do dań z grilla.

Składniki na ok 20 szt.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 dag świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- tapenada gotowa lub w/g tego przepisu
- 200 ml ciepłej wody

Do wysokiego naczynia z ciepłą wodą dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min.
Piekarnik ustawić na temp. 170 stopni grzanie góra-dół Dwie szklanki mąki przesiać do miski, dodać sól i oliwę oraz wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wmieszać całość drewnianą łyżką.
Wymieszane ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką do momentu aż nie będzie się przyklejać do rąk. Ciasto rozwałkowac na grubość ok 1cm i wkrawać szklanką lub foremką krążki.
Wykrojone krążki rozłożyć na blaszce, posmarować tapenadą i oprószyć wcześniej posiekaną natką pietruszki. Piec przez 8 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz