piątek, 4 maja 2012

Talarki ze Szpinakiem i Mozzarellą

Bardzo smaczne danie wegetariańskie dla wielbicieli szpinaku. Sezon właśnie na to warzywo trwa więc ostatnio pojawia się na moim talerzu bardzo często. Obowiązkowy dodatek do szpinaku.... czosnek :)


Składniki na 1 porcję 
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w talarki
- garść szpinaku
- 2 ząbki polskiego czosnku
- 4 plastry mozzarelli
- sól
-tymianek
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- oliwa z oliwek

Obrać ziemniaki i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć równomiernie plasterki ziemniaków. Posolić z wierzchu i doprawić pieprzem. Obsmażać z dwóch stron na złocisty kolor. Dodać porwany w dłoniach szpinak, starte ząbki czosnku i podlać 5 łyżkami wody. Gdy większość wody odparuje dodać pokrojoną mozzarellę i tymianek. Zdjąć z patelni gdy mozzarella już się roztopi.


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz