poniedziałek, 7 maja 2012

Sałatka z Chorizo i Jajkiem w Koszulce

Kolejny pomysł na pożywną sałatkę. Tym razem po raz pierwszy gości na blogu chorizo czyli hiszpańska kiełbasa. Będąc ostatnio na hiszpańskiej wyspie było ono na mojej liście "must have" ;)   Dzisiejsza sałatka to połączenie świeżych warzyw (papryka, roszponka, cebula) z jajkiem w koszulce i chrupiącym chorizo.
W sumie aż wstyd, ale to było moje pierwsze jajko w koszulce ;) grunt, że udane :) taka szybsza alternatywa dla standardowego gotowanego w skorupce.

Składniki na 1 porcję
- 2 jajka
- 2 garści liści roszponki
- 1/3 średniej czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- 6 plastrów chorizo
- oliwa z oliwek
- tymianek
- 1 łyżka soku z cytryny

* dodatek grzanki, pieczywo


Roszponkę umyć pod zimną bieżącą wodą. Pomidora, cebulę  i paprykę pokroić w cząstki. Wymieszać razem z sałatą. Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć z dwóch stron przez ok 2 min. W garnku zagotować wodę. Ostrożnie wbić jajko do wody z jak najniższej wysokości. Gotować przez 3 min. Jajko gotowane w koszulce powinno być pół płynne w środku po przekrojeniu. Ostudzone chorizo oraz jajko dodać do salaty. Całość oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz