sobota, 9 czerwca 2012

W roli głównej: Sernik na Zimno

Dzisiaj po raz pierwszy gości sernik na zimno. Nigdy wcześniej go nie robiłam ;) Sezon na truskawki trwa dla tego też staram się ich jak najwięcej wcinać by móc się nacieszyć ich smakiem do następnego roku. Przepis na ten sernik jest banalnie prosty robi się błyskawicznie :) no może pomijając czas na stężenie ;)
Polecam

Składniki: 
- 5x serek waniliowy po 125 g
- 2 galaretki truskawkowe
- szklanka truskawek
- biszkopty
- 600 ml wrzącej wody
- kilka listków świeżej mięty

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć biszkopty. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Jedno opakowanie galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Do dużego naczynia wrzucić serki waniliowe, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.  Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wymieszać do momentu rozpuszczenia się proszku. Tężejącą masę z serków i galaretki wylać na biszkopty. Rozłożyć na masie serowej truskawki  i wstawić do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylać ją wierzch ciasta-wstawić do lodówki na min. 7h. Podawać ze świeżymi listkami mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz