niedziela, 3 marca 2013

Ziemniaczane kluski

Coś pośredniego między kopytkami, a gnocchi. Alternatywa dla ziemniaków i ryżu do
obiadu lub jako samodzielne danie (np. podsmażane na maśle z ziołami). Smacznego :)

Składniki na ok 5 porcji

- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli

Ziemniaki ugotować i rozgnieść na pure. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól,
ostudzone ziemniaki, oliwę i jajko. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Powinno
być pulchne i lekko lepić się do rąk. Ciasto podzielić na 6 części i z każdej uformować
walec podsypując mąką. Z każdego walca wyciąć kopytka ok 3 cm, a z każdego
kopytka uformować kulkę. * W między czasie zagotować wodę w garnku z łyżką 
oliwy i szczyptą soli. Na każdej z kulek odcisnąć ząbki widelca. Gotować przez 5min.
od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz